Zmień oblicze domowego stołu!

Codzienne posiłki powinny być smaczne, wartościowe oraz proste w przygotowaniu – przekonują kucharze i specjaliści od żywienia. Faktem jest jednak, że współcześnie mamy coraz mniej czasu, aby samodzielnie takie posiłki przygotowywać. Na szczęście nie trzeba daleko szukać, by znaleźć przepisy, które pozwolą na urozmaicenie domowych stołów oraz zachwycenie domowników.

Korzystaj z dobrodziejstwa lata!

W okresie od czerwca do września warto być częstym gościem w sklepach warzywnych. W tym okresie bez trudu dostaniemy świeże pomidory, ogórki, ale też kalafiory, ziemniaki. Warzywa warto wykorzystać zarówno w formie dodatków do dań, jak i jako dania główne. Duża obfitość warzyw i owoców to jednak nie tylko możliwość zróżnicowania dań na stole – to też szansa na to, aby dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze, witaminy i błonnik. Pamiętajmy, że warzywa i owoce jeść najlepiej w formie nieprzetworzonej – zachowują wtedy maksymalną ilość składników odżywczych. Dobrym pomysłem jest też wykorzystywanie warzyw i owoców jako składniki letnich koktajli – to świetny sposób na szybkie dostarczenie do organizmu energii, ale też witamin. Takie koktajle warto uzupełnić też otrębami.

Łącz dania tradycyjne i nowoczesne!

Jak zaskoczyć domowników klasycznymi daniami w nowej odsłonie? Niebanalną propozycją jest przepis na jajka zapiekane ze szparagami i serem czyli smażonka po beskidzku. Danie to idealnie wpisuje się w lato – szparagi dostępne są w czerwcu i lipcu. Warto również pomyśleć o wykorzystaniu papryki, pomidorów czy cukinii – takie trio pozwoli na przygotowanie pysznego leczo. Papryki możemy też faszerować mięsem mielonym zmieszanym z ryżem i podawać w sosie pomidorowym. Ciekawą propozycją jest też makaron podawany ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz z cukinią. Danie to warto posypać parmezanem, aby zyskało bardziej śródziemnomorski charakter!