Zalety i metody suszenia żywności

Suszenie jest najstarszą metodą konserwacji żywności. Pierwsi amerykańscy osadnicy suszyli na przykład owoce, warzywa i mięso. W porównaniu z innymi metodami konserwacji, suszenie jest dość proste. Suszone produkty dobrze się przechowują, ponieważ zawartość wilgoci jest tak niska, że ​​mikroorganizmy nie mogą się w nich rozwijać.

Zalety suszenia

Suszenie nigdy nie zastąpi puszkowania i zamrażania, ponieważ te metody lepiej zachowują smak, wygląd i wartość odżywczą świeżej żywności. Suszenie to jednak doskonały sposób na zachowanie żywności, która może urozmaicić posiłki i sprawdzi się jako smaczne, pożywne przekąski. Jedną z największych zalet suszonych produktów spożywczych jest to, że zajmują one znacznie mniej miejsca do przechowywania niż konserwy lub mrożonki.

Zalecane metody konserwowania i zamrażania zostały określone na podstawie badań i szerokiego doświadczenia. Przygotowywanie suszu warzywnego w domu nie ma jednak ustalonych procedur. Żywność można suszyć na kilka sposobów, na przykład na słońcu, jeśli powietrze jest wystarczająco gorące i suche, w piekarniku lub specjalnej suszarni.

Wraz z ponownym zainteresowaniem ogrodnictwem i naturalną żywnością, a także z powodu wysokich kosztów suszonych produktów, suszenie żywności w domu staje się ponownie popularne. Suszenie nie jest trudne, ale zajmuje dużo czasu i uwagi. Chociaż istnieją różne metody suszenia, wytyczne pozostają takie same.

Własny susz warzywny

W domowych warunkach susz warzywny przygotować można na kilka sposobów. Chociaż suszenie słoneczne jest popularną i bardzo niedrogą metodą, wymaga odpowiedniego klimatu. W Polsce można przygotować w ten sposób susz warzywny, jednak tylko w okresie gorącego lata.

Suszenie żywności w piekarniku z zakresu kuchennego może być natomiast bardzo kosztowne. W piecu elektrycznym suszenie żywności jest od dziewięciu do dwunastu razy droższe niż konserwowanie. Odwadniacze są tańsze w eksploatacji, ale przydatne tylko przez kilka miesięcy w roku.

Piec konwekcyjny może być najbardziej ekonomiczną inwestycją, jeśli wybrany zostanie odpowiedni model. Piec konwekcyjny, który ma kontrolowaną temperaturę zaczynającą się od 120 stopni C oraz funkcję ciągłej pracy, a nie sterowaną zegarem, będzie działał całkiem dobrze jako odwadniacz podczas miesięcy ogrodniczych. Przez resztę roku może być używany jako piec stołowy.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.

Read more