Różne rodzaju koncentratu barszczu czerwonego

Wydaje się, że ugotowanie dobrego barszczu bez koncentratu barszczu czerwonego nie jest możliwe. Jak jednak wybrać dobry koncentrat i na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Delikatny koncentrat

Za delikatny koncentrat barszczu czerwonego uznaje się taki, który pozostaje słodki nawet po tym, gdy nieco go rozcieńczymy. Oczywiście, dobry koncentrat nie traci nigdy całkowicie na rzecz słodkości swojej kwaskowatości. To właśnie ta kwaskowatość jest cechą charakterystyczną wysokiej jakości koncentratu, czy to delikatnego czy intensywnego w smaku.

Delikatne koncentraty barszczu czerwonego zwykle są bardzo mętne. Z tego też względu, niezbyt nadają się one do stworzenia klarownego barszczu, takiego jak barszcz wigilijny czy wielkanocny. Są to raczej koncentraty, których używa się do gotowania barszczu pitnego, którym na przykład przepija się krokieta. Jednakże oczywiście, jeśli komuś odpowiada ta barwa i smak, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować barszcz na święta właśnie na tego rodzaju koncentracie.

Intensywny koncentrat barszczu czerwonego

Przeciwieństwem koncentratu o delikatnym smaku jest oczywiście ten o smaku intensywnym. Tego typu koncentraty nie są zbyt mętne. Ich klarowność sprawia, że świetnie sprawdzają się, jeśli chodzi o gotowanie barszczu świątecznego. Ponadto, również w restauracjach zwykle wykorzystuje się właśnie tego typu koncentrat.

Warto zauważyć, że ze względu na intensywność tego typu koncentratu barszczu czerwonego nie powinno dodawać się go zbyt dużo. Łatwo jest bowiem przesadzić, co może całkowicie zepsuć smak barszczu. W przypadku delikatnego koncentratu barszczu czerwonego nie ma raczej tego problemu, gdyż nawet jeśli doda się go zbyt wiele, nie jest to zbytnio odczuwalne.

Cena zależna od jakości i nie tylko

Jeśli chodzi o cenę koncentratu barszczu czerwonego to niewątpliwie zależy ona od jakości. Często im lepszy koncentrat barszczu czerwonego, tym wyższa jego cena. Jednakże, nie zawsze tak jest. Zdarza się, że dany koncentrat jest droższy tylko ze względu na to, iż produkująca go firma ma znaną markę. Nie oznacza to jednak, że koncentrat ten jest wysokiej jakości.

Warto przede wszystkim sprawdzać skład koncentratu barszczu czerwonego przed jego zakupem. Ważne jest, aby nie posiadał on w swoim składzie żadnych substancji chemicznych czy konserwujących. Warto zauważyć, że koncentraty posiadające tego typu składniki są zwykle o wiele tańsze od pozostałych.

Artykuł powstał we współpracy z sklep.vitapol.net