Przygotowanie weselnych stołów

Organizacja wesela to nie lada wyzwanie – bez względu na to, czy jest to skromna uroczystość czy wystawne wesele konieczne jest ustalenie menu, wystroju sali, muzyki. Młode pary rezerwują sale weselne najczęściej na ok. pół roku przed planowanym wydarzeniem. W czasie poprzedzającym dzień wesela często spotykają się z właścicielami sali, aby ustalić detale.

Menu weselne

Współcześnie najtrudniejszym zagadnieniem jest dobranie odpowiedniego menu. Szczególnie młodzi ludzie pragną zaskoczyć swoich gości i nieco odejść od utartych schematów. Wiele par pamięta także o zróżnicowanych gustach kulinarnych swoich gości – zdarza się, że przy stole siadają wegetarianie, alergicy. W takich przypadkach konieczne jest zaznaczenie obecności takiej osoby i przygotowania dla niej osobnego menu. Poza daniami ciepłymi na stołach nie może zabraknąć ciast, owoców, zimnych napojów bezalkoholowych oraz wybranych alkoholi. Te ostatnie można ciekawie udekorować – pomogą w tym zawieszki na alkohol.

O tym warto pomyśleć

Ciekawym pomysłem jest skorzystanie z niewielkich stołów tematycznych – mogą one być zapełnione słodkościami lub wyrobami regionalnymi. Takie stoły to niewątpliwie ciekawe urozmaicenie dla gości. W przypadku stołów regionalnych można wykorzystać znane, polski przysmaki: smalec, świeży wiejski chleb, ogórki kiszone, naturalne wędliny.