Najpopularniejsze kuchnie świata

Przez żołądek do serca, o tym wiedzą w każdym kraju na świecie. W kuchni nie obowiązują żadne granice, dlatego na stołach obok swojskich dań, można spotkać te zupełnie egzotyczne. Czy wiesz, jakie są najpopularniejsze kuchnie świata oraz z jakich smaków słyną?

Buon appetito!

Trudno o kuchnię, która podbiłaby podniebienia tylu smakoszy, co kuchnia włoska. Zaczynając od sprawdzającej się w każdej okoliczności pizzy, na wyrafinowanym carpaccio kończąc. Daniom zawsze towarzyszy zapach świeżych ziół, takich jak bazylia, oregano czy rozmaryn.

Jednak kuchnia włoska jest znacznie bardziej zróżnicowana, niż się wydaje – każdy region charakteryzuje się bowiem specyficznymi dla siebie smakami i metodami przyrządzania. Łączy je natomiast kilka rzeczy: naturalność, prostota i wysoka jakość składników. Dzięki temu jest to najbardziej intuicyjna i pasjonująca kuchnia świata.

Curry – kulinarna droga do Indii

Feeria barw i charakterystyczny zapach przypraw sprawiają, że kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Kurkuma, imbir czy kmin rzymski od razu przywodzą na myśl kraj Ghandiego.

Indie to również miejsce skrzyżowania wielu kultur i wierzeń, a szeroko pojęta kuchnia indyjska jest tego odzwierciedleniem. Za sprawą wpływów hinduistycznej filozofii, jest szczególnie przyjazna dla wegetarian, którzy chętnie inspirują się kuchnią z tej części świata.

Tam, gdzie kubki smakowe tańczą salsę

Kuchnia meksykańska ma coś wspólnego z kuchnią włoską – jest prosta – i co za tym idzie, zaskarbiła sobie żołądki na wszystkich kontynentach. Placki tortilla wypełnione pikantnym farszem, czy chętnie zajadane na imprezach nachosy w towarzystwie guacamole, są znane już niemal wszędzie.

Dania w kuchni meksykańskiej bazują przede wszystkim na kukurydzy i roślinach strączkowych, a potrawy są często niezwykle kolorowe. Obecność różnych rodzajów papryczek sprawia ponadto, że jest to niemal najostrzejsza kuchnia świata.

Ser i wino

Kuchnia francuska jest znana przede wszystkim z precyzji i kunsztu swoich szefów kuchni. W rankingu pod tytułem „najbardziej wykwintne kuchnie świata”, zapewne zajęłaby pierwsze miejsce.

Dzień po francusku zaczyna się od croissanta, brioche lub bagietki, najczęściej w towarzystwie kawy. W ciągu dnia na stołach goszczą sery, sałaty, winegret i wspaniałe wina.

Słynne ślimaki czy żabie udka to tylko mała część francuskich specjałów. Takie potrawy jak zupa cebulowa, sos beszamelowy, omlet, naleśniki i wiele innych, są chętnie spożywane na całym świecie.

Więcej informacji oraz gotowe dania do zamówienia online na Cookingbox.pl