Koncentrat barszczu czerwonego

Nie wszyscy ludzie są urodzonymi kucharzami, zdolnymi od podstaw przygotować pyszne i zdrowe dania. Na szczęście na rynku istnieje wiele produktów, dzięki którym z powodzeniem można przyrządzić pyszne, tradycyjne potrawy. Jednym z takich produktów jest koncentrat barszczu czerwonego, doskonale nadający się do ugotowania barszczu, chłodniku czy zupy botwinki.

Dlaczego warto jeść buraki?

Burak jest bardzo niedocenianym warzywem. Wiele osób uważa go za jedzenie pospolite i mało atrakcyjne. Tymczasem wystarczy przyjrzeć się jego cennym właściwościom, by przekonać się, że warto włączyć go na stałe do swojej diety.

Burak przede wszystkim posiada doskonałe właściwości detoksykujące – oczyszcza krew, organizm i układ moczowy z zalegających w nim toksyn. Osoby narzekające na wolną przemianę materii także powinny sięgać po niego częściej, bowiem doskonale podkręca przemianę materii, pobudzając krążenie.

Jedzenie buraka poprawia także odporność. Można też stosować go w okresie zwiększonych infekcji, a także w trakcje przeziębienia, by szybciej zlikwidować jego objawy.

Badania wykazują także, że burak -a co za tym idzie – koncentrat buraka czerwonego – sprawdza się także w profilaktyce antynowotworowej. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że buraki trzeba jeść.

Proste użycie

Ogromną zaletą koncentratu z buraka czerwonego jest fakt, żę stosuje się go niebywale łatwo i szybko. Nie trzeba być kuchennym guru, by szybko i sprawnie przyrządzić pyszną i aromatyczną zupę. Wystarczy koncentrat z buraka rozcieńczyć z płynem w stosunku jeden do dziesięciu. Bogatszy smak można uzyskać, dodając koncentrat do wywaru warzywnego lub mięsnego.

Koncentrat buraka czerwonego sprzedawany jest w estetycznym, poręcznym słoiczku o pojemności trzystu mililitrów, dzięki czemu świetnie będzie się prezentował na półce w spiżarni. To także świetny podarek dla osób ceniących tradycyjną kuchnię i bogaty smak.

Co można przygotować z koncentratu buraka czerwonego?

Przede wszystkim – jedną z najpopularniejszych polskich zup, czyli barszcz czerwonych. Przygotowanie go od podstaw, ze świeżych buraków bywa pracochłonne, a nie zawsze się udaje. Czasem barszcz ma za mało intensywny kolor, czasem jest problem ze smakiem. Dzięki koncentratowi można przygotować pyszną zupę w krótkim czasie. Warto pamiętać, że aromatyczny barszcz czerwony jest pyszny nie tylko jako samodzielna zupa, ale i jako gorący dodatek do uszek, krokietów czy pasztecików.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net