Historia cukierków krówek

Cukierki krówki nazywane są też ciągutkami i cieszą się szeroką popularnością.

Cukierki krówki – skąd się wzięły?

Krówki zostały pierwszy raz wyprodukowane przez Feliksa Pomorskiego w latach 20 XX wieku. Miało to miejsce w fabryce poznańskiej, która później, po wojnie, została przeniesiona do Milanówka. Historia fabryki jest długa i pełna dramatycznych momentów. W okresie wojennym okupanci nakazali jej zamknięcie, co oznaczyło koniec produkcji jeśli chodzi o cukierki krówki. Nie zgodzili się na to ówcześni właściciele, co spowodowało, że produkcja nie została przerwana. Co ciekawe, do wytwarzania krówek od lat stosuje się tę samą metodę, opartą na prostych składnikach, takich jak: cukier, mleko i margaryna. W okresie PRL-u fabryka cukierków również borykała się z trudnościami, ale, jak wskazują dane historyczne, smak cukierków do tego stopnia miał urzec jednego z urzędników, że podjął on decyzję, iż właściciele nie muszą ustalać cen smakołyków z państwem. To uchroniło zakład przed bankructwem.

Krówki cukierki znane od najdawniejszych lat

Nazwa cukierków powstała od rysunku krowy na opakowaniu. Co ciekawe, obowiązuje to do dziś. Cukierki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Ich zwolennicy wskazują, że jest to jednocześnie ich największą zaletą, jeśli chodzi o smak. A ten osiąga się mieszając właściwe proporcje takich składników jak: mąka, margaryna i mleko. Masę pozostawia się następnie do ostygnięcia, a po pewnym czasie, kiedy jest już odpowiednio twarda – kroi się i zawija w słynne papierki z rysunkiem krowy.

Krówki cukierki – przepis na przygotowanie ich w domu

Niektóre osoby pokuszają się o przygotowanie pysznych krówek w domu. Zdania na temat ich smaku są podzielone, ponieważ według opinii znawców krówki na bazie domowych produktów i receptury nie są tak pyszne jak te z fabryki, wytwarzane w zgodzie z wieloletnim przepisem. Co ciekawe, do domowej masy, z której powstają krówki dodaje się np. cukier waniliowy albo inne dodatki, takie jak np. sezam lub drobno posiekane orzechy.

Dla wielu osób krówki to kultowe cukierki, których smak nieodłącznie kojarzy się z beztroskim okresem dzieciństwa. Trudno zapomnień cukierki nazywane popularnie „ciągutkami”, którymi zajadały się całe rodziny w okresie PRL-u. Dziś, choć pojawiło się wiele innych rodzajów słodyczy na rynku, to jednak krówki nadal są uważane za popularne, a ich smak nie do podrobienia. W tej drugiej kwestii produkty z fabryki konkurują, co prawda, z domową wersją krówek, choć nie dla wszystkich są lepsze.