Grzyby w kuchni – gdzie się przydają?

Grzyby mają swoje miejsce w przepisach kulinarnych na terenie całej Polski. Przygotowuje się z ich użyciem nie tylko potrawy świąteczne, ale i całkiem codzienne. Występują także w kuchni śląskiej – blisko Katowic są nawet liczne lasy, gdzie można z powodzeniem wybrać się na grzybobranie.

Potrawy świąteczne

Nie sposób wyobrazić sobie świąt bez unoszącego się w domu zapachu grzybów leśnych. Podczas świątecznych przygotowań i gotowania zastosowanie znajdują głównie te suszone. Dodaje się je do bigosów, zup, białego barszczu oraz farszów do uszek, krokietów i pierogów.

Jednak na świątecznym stole, zwłaszcza po wigilii, znaleźć się mogą także tradycyjne zakąski. Podgrzybki marynowane w occie bardzo często goszczą na polskich stołach, nie tylko wzbogacając sałatki.

Przystawki imprezowe

Istnieje wiele możliwości, jeśli chodzi o zakąski na przyjęciach, na których podaje się wódkę. Bardzo często podawane są na przykład koreczki, także z wykorzystaniem podgrzybków marynowanych w occie. Oprócz nich, wykorzystuje się również mięsa, śledzie i rozmaite chrupiące przekąski.

Grzyby, zarówno leśne jak i pieczarki, dobrze wypadają też w roli składnika treściwych, gęstych zup. Danie na ciepło także należy do tradycji rodzinnych imprez, również na Śląsku. Dodatek pieczarek czy borowików z pewnością stanowi ciekawą nutę smakową i zapachową w potrawie. Dobrze sprawdzają się także zapiekane w małych naczyniach grzyby z dodatkami sosu i kaszy.

Codzienne gotowanie

Także w zwyczajnej, codziennej kuchni można z powodzeniem uwzględnić grzyby jako ciekawy dodatek. Pieczarki są powszechnie wykorzystywane w zapiekankach, z ziemniakami, w zupach. Używa się ich jako dodatku do tostów, a także kanapek na ciepło, krokietów czy naleśników.

Grzyby leśne także mają swoje miejsce w codziennym gotowaniu, chociaż jest ich znaczniej mniej – najpopularniejsze są podgrzybki marynowane w occie. Zwykle robi się z grzybów leśnych sos lub dodaje do kapusty, choć ich potencjał jest o wiele szerszy – dodają niezrównanego smaku i zapachu wielu potrawom.

Podgrzybki marynowane w occie znajdziesz w sklepie Vitapol

Comments are closed.

Website: